Cele szkolenia:
- Uzyskanie możliwości prowadzenia auditów wewnętrznych.
- Zapoznanie się z aktami prawnymi obecnie obowiązującymi w UE i RP określającymi wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz wymaganiami normy auditowej PN-EN ISO 19011:2011
- Przypomnienie istoty i zasad systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
- Nabycie umiejętności w zakresie samodzielnego przygotowania do procesu audity wewnętrznego i opracowania dokumentacji na potrzeby auditu.
- Uzyskanie Certyfikatu odbycia szkolenia na Auditora wewnętrznego.
PROGRAM SZKOLENIA: |
- Omówienie wymagań prawnych oraz systemu HACCP z punktu widzenia auditora i procesu przygotowania merytorycznego do auditu wewnętrznego
- Pojęcie – procesu auditu:
- Co to jest audit?
- Niektóre podstawowe terminy i definicje
- Norma PN-EN ISO 19011:2011 – omówienie 4 zasadniczych części ujętych w poszczególnych punktach:
- Zasady auditowania
- Zarządzanie programem auditów
- Działania auditowe
- Kompetencje i ocena auditorów
- Auditowanie wymagań systemu HACCP (na podstawie normy PN-EN ISO 19011:2011)
- Rodzaje auditów oraz wymagania i obowiązki auditora
- Zasady prowadzenia auditu
- Inicjowanie auditu
- Planowanie i przygotowanie auditu (praca na arkuszach)
- Zadania kierownika obszaru audytowanego
- Zlecenie auditu
- Powołanie auditora wiodącego i audytorów
- Ustalenie celu, zakresu i podstawy auditu
- Określenie auditowanego obszaru
- Etapy badania dokumentacji
- Przegląd dokumentacji
- Przygotowanie list kontrolnych (praca na arkuszach)
- Listy pytań auditowych (tworzenie listy pytań auditowych do wybranych punktów normy)
- Przydzielenie zadań auditorom
- Przygotowanie programu auditu i powiadomienie o audicie (praca na arkuszach)
- Prowadzenie i dokumentowanie auditu
- Spotkanie otwierające
- Metody auditowania
- Sposoby przezwyciężania strachu u auditowanego
- Jak prowadzić proces wywiadu
- SPM – czyli skuteczna komunikacja w pracy auditora
- Relacje tranzakcyjne w komunikacji auditora
- Jak formułować pytania dodatkowe
- Pytania pogłębiające. Metoda lejka
- Skuteczna obserwacja na miejscu
- Opis i klasyfikacja niezgodności i spostrzeżeń
- Spotkanie zamykające
- Przygotowanie Raportu z auditu
- Ustalenie działań korygujących
- Zakończenie auditu
- Ćwiczenia oparte na scenkach symulujących możliwość wystąpienia niezgodności
Metody i techniki pracy z grupą:
Szkolenie będzie prowadzone w formie prezentacji połączonej z dyskusją. W trakcie szkolenia będą udzielane odpowiedzi na pytania uczestników oraz omawiane konkretne przypadki.
TRENER: |
Wojciech Czerwiński
Trener i doradca biznesu, audytor systemów jakości. Przez 11 lat jako audytor systemów jakości branży spożywczej przeprowadził ponad 400 dni szkoleniowych z zakresu GMP, GHP, systemu HACCP oraz przepisów prawa w/w branży. Wdrożył ponad 60 wewnętrznych systemów HACCP w branży spożywczej.
Wdrożenia systemu opiera na praktycznym, dostosowanym do potrzeb klienta podejściu systemowym, opartym na przepisach prawa i wieloletnich konsultacjach z Państwową Inspekcją Sanitarną oraz Inspekcją Weterynaryjną.
INFORMACJE ORGANIZACYJNE: |
SZKOLENIA STACJONARNE | SZKOLENIA ONLINE / WEBINARY | |
Czas trwania szkolenia | 2 dni w godzinach 9:00 – 15:00. | 2 dni w godzinach 9:00 – 15:00. |
Miejsce realizacji szkolenia: | ul. Wilcza 9, 00-499 Warszawa. | Szkolenie na wskazanej drogą mailową platformie webinarowej. |
Grupa szkoleniowa | zajęcia prowadzone są warsztatowo w grupach 10-15 osobowych. | zajęcia prowadzone są warsztatowo w grupach około 10 osobowych. |
Cena szkolenia | 1 200 zł netto (+23%VAT) = 1 476,00 zł brutto. | 1000 zł netto (+23%VAT) = 1230,00 zł brutto. |
W cenę szkolenia wliczone są: |
|
|
Rabaty: |
|
|
Wymagania techniczne w przypadku webinarów / szkoleń online:
- Dla aktywnego uczestnictwa w warsztatach, każdy jego uczestnik powinien posiadać komputer z dostępem do Internetu z zainstalowanym pakietem Office 2007, 2010, 2013 lub 2016/365 lub równoważnym oraz programem Acrobat Reader.
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy)
2 GB pamięci RAM (zalecane 4 GB lub więcej) - System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, ChromeOS
- Ponieważ szkolenie prowadzone będzie na platformie opartej na przeglądarce, wymagane jest korzystanie z ich najaktualniejszych oficjalnych wersji, takich jak Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, Opera.
- Będzie to webinar realizowany w trybie dyskusji – umożliwia on uczestnikom rozmowę wideo w czasie rzeczywistym zarówno z prowadzącym, jak też z innymi uczestnikami. Dzięki temu uczestnicy mają wrażenie osobistego udziału w szkoleniu z prowadzącym i innymi uczestnikami.
ZGŁOSZENIA: |
- W celu rezerwacji miejsca na szkoleniu, należy dokładnie wypełnić formularz zgłoszeniowy uczestnika szkolenia, zawierający zasady współpracy oraz procedurę dalszej rejestracji.
- W odpowiedzi otrzymają Państwo od nas potwierdzenie wstępnej rejestracji uczestnika szkolenia. Pełna rezerwacja miejsca na szkoleniu następuje po dokonaniu wpłaty na wskazany w formularzu rachunek bankowy.
Aby sprawdzić najbliższy termin szkolenia przejdź do Kalendarza szkoleń.
![]() |
Do pobrania: |
Warunki uczestnictwa w szkoleniach | |
Formularz zgłoszeniowy (opcjonalnie) |