Cele szkolenia:
- Zapoznanie się z aktami prawnymi obecnie obowiązującymi w UE i RP określającymi wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Poznanie istoty i zasad systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
- Pozyskanie umiejętności przeprowadzania samodzielnej analizy zagrożeń i ryzyka, wyznaczania CCP oraz tworzenia Planu HACCP.
- Nabycie umiejętności w zakresie samodzielnego przygotowania Księgi HACCP i dokumentów systemowych, w tym Procedur, Instrukcji, Kart zapisów.
- Uzyskanie Certyfikatu odbycia szkolenia z systemu HACCP.
PROGRAM SZKOLENIA: |
- Systemy jakości w obrocie żywnością.
- Co to jest HACCP? Istota systemu.
- Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE
- Podstawowe wymagania w obszarach praktyk GMP i GHP na podstawie Codex Allimentarius i obowiązujących rozporządzeń prawnych.
- System HACCP – 12 kroków, 7 zasad – czyli w jaki praktyczny sposób i od czego rozpocząć wdrażanie systemu. Wykład (możliwość skorzystania z filmu instruktażowego).
- Część praktyczna opracowywania, tworzenia analiz i dokumentacji systemowej w oparciu o 7 zasad HACCP.
- Podstawy dotyczące tworzenia dokumentacji w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Praktyczne zasady dotyczące tworzenia dokumentacji.
- Skład dokumentacji systemu HACCP.
- Struktura dokumentacji.
- Układ i wygląd Księgi HACCP.
- Procedura, Instrukcja – jakie elementy, wymagania i informacje powinny zawierać.
- Jakich procesów powinny dotyczyć i jakie informacje zawierać.
- Część praktyczna samodzielnego opracowywania wybranych Procedur, Instrukcji, Zapisów.
- Najczęstsze problemy przy tworzeniu i nadzorowaniu systemu HACCP.
- Rola auditów wewnętrznych w prawidłowym funkcjonowaniu systemu.
Metody i techniki pracy z grupą:
Szkolenie będzie prowadzone w formie prezentacji połączonej z dyskusją. W trakcie szkolenia będą udzielane odpowiedzi na pytania uczestników oraz omawiane konkretne przypadki.
TRENER: |
Wojciech Czerwiński
Trener i doradca biznesu, audytor systemów jakości. Przez 11 lat jako audytor systemów jakości branży spożywczej przeprowadził ponad 400 dni szkoleniowych z zakresu GMP, GHP, systemu HACCP oraz przepisów prawa w/w branży. Wdrożył ponad 60 wewnętrznych systemów HACCP w branży spożywczej.
Wdrożenia systemu opiera na praktycznym, dostosowanym do potrzeb klienta podejściu systemowym, opartym na przepisach prawa i wieloletnich konsultacjach z Państwową Inspekcją Sanitarną oraz Inspekcją Weterynaryjną.
INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
SZKOLENIA STACJONARNE | SZKOLENIA ONLINE / WEBINARY | |
Czas trwania szkolenia | 1 dzień w godzinach 9:00 – 15:00. | 1 dzień w godzinach 9:00 – 15:00. |
Miejsce realizacji szkolenia: | ul. Wilcza 9, 00-499 Warszawa. | Szkolenie na wskazanej drogą mailową platformie webinarowej. |
Grupa szkoleniowa | zajęcia prowadzone są warsztatowo w grupach 10-15 osobowych. | zajęcia prowadzone są warsztatowo w grupach około 10 osobowych. |
Cena szkolenia | 800 zł netto (+23%VAT) | 500 zł netto (+23%VAT) |
W cenę szkolenia wliczone są: |
|
|
Rabaty: |
|
|
Wymagania techniczne w przypadku webinarów / szkoleń online:
- Dla aktywnego uczestnictwa w warsztatach, każdy jego uczestnik powinien posiadać komputer z dostępem do Internetu z zainstalowanym pakietem Office 2007, 2010, 2013 lub 2016/365 lub równoważnym oraz programem Acrobat Reader.
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy)
2 GB pamięci RAM (zalecane 4 GB lub więcej) - System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, ChromeOS
- Ponieważ szkolenie prowadzone będzie na platformie opartej na przeglądarce, wymagane jest korzystanie z ich najaktualniejszych oficjalnych wersji, takich jak Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, Opera.
- Będzie to webinar realizowany w trybie dyskusji – umożliwia on uczestnikom rozmowę wideo w czasie rzeczywistym zarówno z prowadzącym, jak też z innymi uczestnikami. Dzięki temu uczestnicy mają wrażenie osobistego udziału w szkoleniu z prowadzącym i innymi uczestnikami.
ZGŁOSZENIA: |
- W celu rezerwacji miejsca na szkoleniu, należy dokładnie wypełnić formularz zgłoszeniowy uczestnika szkolenia, zawierający zasady współpracy oraz procedurę dalszej rejestracji.
- W odpowiedzi otrzymają Państwo od nas potwierdzenie wstępnej rejestracji uczestnika szkolenia. Pełna rezerwacja miejsca na szkoleniu następuje po dokonaniu wpłaty na wskazany w formularzu rachunek bankowy.
Aby sprawdzić najbliższy termin szkolenia przejdź do Kalendarza szkoleń.
![]() |
Do pobrania: |
Warunki uczestnictwa w szkoleniach | |
Formularz zgłoszeniowy (opcjonalnie) |